"AKILLI OL ÜLKENE FAYDALI OL" AKIL VE ZEKA OYUNLARI EĞİTİMİ

Son yıllarda ülkemizde ve dünyada zekâ oyunları olarak adlandırılan oyunlara duyulan ilginin arttığı ve bu oyunların oldukça yaygınlaştıkları görülmektedir. Eğitim dernekleri ve kurumları zekâ oyunları üzerine eğitimler ve çalıştaylar düzenlemekte, okullarda seçmeli ders olarak ve bilimsel etkinliklerde bir eğlence ve bilimi popülerleştirme aracı olarak bu oyunlara yer verilmektedir.

T.C içişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü, MEKADER Deneği, Çamlıhemşin Kaymakamlığı ve  Çamlıhemşin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülecek olan "AKILLI OL ÜLKENE FAYDALI OL" proje kapsamında Çamlıhemşin İlçesine bağlı okulların öğrencilerine Akıl ve Zeka Oyunları Eğitimleri verilecektir.

Zekâ oyunları, farklı materyaller üzerine inşa edilmiş olanından hiç materyal içermeyene, tamamen sözel olanından tamamen görsel olanına oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Ortak özellikleri göz önünde bulundurularak, zekâ oyunlarının bir tanımını şu şekilde yapabiliriz: Zekâ oyunları belirli kuralları, hedefi ve/veya kazanan-kaybedeni belirleyen durumları bulunan, çözülmeyi bekleyen problematik bir bağlam ortaya koyan, şans faktörünün en az olduğu, uzamsal düşünme yeteneğinin, psiko[1]motor becerilerinin, hafıza ve dikkat gücünün, temel matematik becerilerinin ve bilişsel stratejilerin işe koşulmasını gerektiren oyunlardır. 2012 yılından itibaren zekâ oyunları ortaokullarda “Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu Zekâ Oyunları” öğretim programı altında seçmeli bir ders olarak yer almaya başlamıştır. Bu dersin öğretim programında zekâ oyunlarının, alışılmışın dışında ve özgün düşünmeyi sağlayan, alternatif cevaplara ve çözümlere sahip, problem çözme, iletişim ve akıl yürütme becerilerinin geliştirilmesinde etkili birer araç olarak kullanılabileceği vurgulanmıştır(Milli Eğitim Bakanlığı [MEB], 2013). Programda zekâ oyunları; akıl yürütme ve işlem oyunları, sözel oyunlar, geometrik-mekanik oyunlar, hafıza oyunları, strateji oyunları ve zekâ soruları şeklinde gruplandırılmıştır.

 

YORUMLAR

  • Henüz yorum yazılmadı