Rize'nin Çayeli ilçesinde atıl durumundaki eski okul binası “Topraktan Tezgaha Kendir İpinin Serüveni Projesi” kapsamında kenevirden elde edilen kendir ipi ile Feretiko dokumaların yapılacağı atölyeye dönüştürüldü. Yöre kadınlarının kenevir liflerinden elde edeceği ipliklerin, el dokuma tezgahlarında ‘feretiko’ adı verilen coğrafi işaret tescilli Rize Bezine dönüşeceği atölye, tadilatın ardından hizmete açıldı.
Topraktan Tezgaha Kendir İpinin Serüveni Projesi başlangıç tarihi 01.01.2022 ve bitiş tarihi 30.06.2023 olan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKAP) iş birliği ile Rize Valiliği himayesinde sürdürülen bir projedir. Bu projenin yürütücülüğünü Azal Kültür Sanat ve Turizm Derneği yapmakta olup İl Milliği Eğitim Müdürlüğü, Çayeli Kaymakamlığı, Rize Belediyesi, Rize İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çayeli Bakır İşletmeleri, iştirakçi kurum ve kuruluşlardır.
Proje yürütücüsü, sorumlusu, iştirakçilerinin ve il kurum müdürlerimizin yer aldığı Çataklıhoca DOKAP Proje Atölyesi'nin açılışında kurdele yerine kenevir ipi kullanıldı. Vali Kemal Çeber, Belediye Başkanı Rahmi Metin, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanı Hakan Gültekin, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Öznur Günay, Azal Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Hakan Güven ile kenevir ipi üreticisi Fatma Sağlam (90) birlikte kenevir ipini keserek atölyenin açılışını gerçekleştirdi.
Vali Kemal Çeber, kentte 250 metrekareye kadar düşen Hint keneviri bahçelerini 10 dönüme kadar çıkardıklarını belirterek, “1950’li yıllara kadar bu bölge kenevir üretim merkezlerinden biriydi. Sonra değişik nedenlerle gerilediğini görüyoruz. Cumhurbaşkanımızın destekleri ile biz de burada birçok proje hayata geçiriyoruz. Çok güzel sonuçlar elde etmeye başladık. Rize bezi dokuması olan feretikonun yeniden canlandırılmasına gayret ediyoruz” dedi.